Rondom de Mont Ventoux liggen veel leuke dorpjes.
Één van de fraaist gelegen is Montbrun-les-Bains, aan de oostkant van de kale berg, op een heuveltop gelegen dorp. Naast de leuke straatjes en Provençaalse huisjes is dit dan ook de troef van het dorp: het panoramische uitzicht op het grillige landschap.
Montbrun-les-Bains profiteert van een gunstige ligging, het wordt beschermd tegen de mistral door de omliggende bergen en dankzij de vrij hoge ligging van zeshonderd meter heeft het minder last van hittegolven dan dorpen verder naar het zuiden. Het dorp wordt omringd door akkers, bossen en lavendelvelden en is al eeuwenlang bekend als thermale bestemming. Het water, rijk aan sulfur, is onder meer verlichtend voor mensen die lijden aan reuma en artrose.
Geschiedenis:
De geschiedenis van Montbrun-les-Bains hangt nauw samen met die van andere dorpen in deze streek. Al in de Romeinse tijd waren de bronnen bekend. Waarschijnlijk was de heuvel waar het huidige dorp ligt ook al voor die tijd bewoond. Het groeide uit tot een versterkte plaats, en in de Middeleeuwen verrees er een belangrijk kasteel. Het was in handen van een van de meest invloedrijke families uit de regio. Het dorp verloor aan betekenis toen Charles Dupuy de Montbrun, leider van de protestanten, in Grenoble werd geëxecuteerd. Een aantal jaar daarvoor was zijn kasteel al verwoest op bevel van de koning van Frankrijk. Vanaf die tijd was het vooral in trek om de thermale baden. Na de Eerste Wereldoorlog hadden de mensen wel wat anders aan hun hoofd dan het bezoeken van kuuroorden en raakten de baden in onbruik. Pas in de jaren ’70 van de twintigste eeuw werden de thermen nieuw leven ingeblazen. Tegenwoordig zorgt het thermale centrum weer voor de komst van toeristen naar het dorp.
Hoogtepunt:
Het letterlijke hoogtepunt van het dorp is de wandeling naar het kasteel bovenaan. Je komt dan langs alle leuke plekken van Montbrun, achtereenvolgens de toegangspoort, het kerkje en de nauwe eeuwenoude straatjes. Op vrijwel elk punt heb je steeds mooie doorkijkjes naar de omgeving, met als kers op de taart het panorama richting de Mont Ventoux in het westen. Van het kasteel zelf is nog best wat overeind blijven staan, gezien het feit dat het al vele eeuwen lang in geruïneerde staat is. Het terrein is echter privé-bezit, dus verder niet toegankelijk.
De Kerk:
de prachtige kerk dateert uit de 12e eeuw, sterk veranderd, bevat een mooi en indrukwekkend altaarstuk van de 17e Bernus in het midden een schilderij van Pierre Parrocel, een Madonna met kind.
Het kasteel van Dupuy-Montbrun:
Het middeleeuws kasteel uit de viertiende eeuw is gesloopt in 1560, werd herbouwd door Charles Dupuy Montbrun in 1564 in zuivere renaissancestijl. Het wordt geflankeerd door vier ronde torens, waarvan er drie nog in goede staat. De belangrijkste deur of poort van eer, gesneden in de rots, toont twee half-ronde kolommen: links was gesneden een adelaar, en aan de rechterkant, een leeuw. Zijn imposante ruïne met uitzicht op het middeleeuwse dorp getuigen van de kracht van de Heer in die tijd.
Het Belfort:
de klokkentoren - of het Belfort - was een van de vier versterkte poorten gebouwd in de 14e eeuw, dicht bij de stad. Hoge vierkante toren, beëindigd door een uitkragende platform aan drie kanten wordt het bekroond door een campanile. Geflankeerd door een prachtige fontein, het geeft nu toegang tot de hoogste huizen van het dorp, de kerk en het kasteel ruïnes.
Het portaal Ste-Marie:
St Mary de deur - of het noorden portal - is een van de vier versterkte poorten die beschermd Montbrun. De drie andere deuren die van de Clastre (onder de boog van de kerk), dat het Belfort (Bell Tower Square), en het kasteel. Deze items soms met eggen weerspiegelen het defensieve karakter van het oude dorp.
De route van de fonteinen:
Verkrijgbaar bij de VVV, Met de 16 fonteinen van het parcours ontdekt u het dorp langs een pad van fontein naar fontein.
Kuuroord:
Mogelijkheid om gemedicaliseerd kuren (luchtwegen, rhumathologie) en fitness.
Fitnessruimte met spa-zwembad, panorama jacuzzi, stoombad, sauna, massage, fitness en aerobics ...